Videnskaben bag tagbokse - Danmarks energikilde
I dette indlæg kan du læse mere om valg af den rigtige tagboks til bilen. Idag findes der et hav af forskellige modeller. Læs vores guide om tagbokse.
276
post-template-default,single,single-post,postid-276,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive
 

Videnskaben bag tagbokse

Videnskaben bag tagbokse

Et naturligt valg:

Hvert år drager mange danskere på ski- og sommerferie. En stor del af disse ferier foregår som kør-selv ferier, hvor man skal have transporteret en hel del bagage. En helt naturlig og fornuftig løsning til at transportere store ting som bl.a. ski er en tagboks. Inden man skynder sig ud for at købe en sådan tagboks, bør man dog overveje fordele og ulemper. Derudover bør man undersøge sikkerheden af tagboksen. Nye undersøgelser viser nemlig, at der er forskel på sikkerheden af de tagbokse, der er til rådighed på det danske marked.

 

Videnskaben bag:

En tagboks giver mere luftmodstand, hvilket betyder at brændstofforbruget bliver 12-15% højere. Luftmodstanden stiger ved motorvejskørsel, og da mange danskere benytter motorvejen, når de skal på ferie, er dette værd at huske på. Luftmodstand, som også kaldes vindmodstand, er den modstand et legeme, der bevæger sig igennem luft oplever. I dette tilfælde er legemet bilen. Vindmodstand påvirker bilen i fart med kraft, der afhænger af hastighed, bilens form og bilens størrelse. Det giver derfor sig selv, at vindmodstanden naturligvis vil blive større, når man putter en tagboks på bilen, da bilens form og størrelse hermed vil være ændret. Vindmodstanden er modsatrettet bevægelsen, derfor bil den næsten altid være uønsket. Bilens acceleration og topfart bliver begrænset af vindmodstand. Når vindmodstanden er større, hvilket den bliver med en tagboks, vil bilens acceleration og topfart derfor blive begrænset. Særligt topfarten bliver påvirket meget kraftigt, hvilket betyder at man ikke kan køre lige så hurtigt, når man har en tagboks på.

 

Aerodynamiske tagbokse:

Tagbokse bliver i dag designet mere og mere aerodynamisk, da dette forstyrrer luftstrømmen over bilen mindre, og gør vindmodstanden knap så kraftig. Et aerodynamisk legeme er et legeme, hvor luftmodstanden er relativt lille. Derfor er det naturligvis fordelagtigt, hvis tagboksene har et mere aerodynamisk design. Mange af de store og bedste mærker indenfor tagbokse har arbejdet særligt hårdt på tagbøjlerne, da de kan gøre en stor forskel. Thule har udviklet tagbøjlerne WingBar, som er en ny type tagbagagebærer, der er inspireret af vingerne på et fly. Designet af tagbøjlerne er lavet således, at de fanger mindre vind, hvilket gør luftmodstanden mindre, og dermed også brændstofforbruget. Derudover medfører det også mindre vindstøj. Man skal dog stadig regne med et forbrug, der er op til 10% mere end normalt, da bilen stadig er tungere med tagboksen, og det bagage den indeholder. Derfor er det en god idé, at tage alle tingene ud af tagboksen, når man ankommer, så vægten på denne måde bliver mindre. Derudover anbefales det, at man afmonterer den, når man kommer hjem. Igen for at spare udgifter på bl.a. brændstof.

 

Find tagboksen til din bil

Når man er på udkig efter en tagboks, er det vigtigt at gøre sig nogle overvejelser i forhold til bl.a. formål, størrelse og prisleje. Der findes mange forskellige modeller på markedet fra et hav af forskellige producenter, derfor kan det godt være svært, at bestemme sig for hvilken tagboks, man skal købe. Nogle af de mest populære brands på markedet er:

  • Thule
  • Packline
  • Modula
  • Hapro
  • Azzurro Exclusive
No Comments

Post A Comment